AKILLI DİJİTALLEŞME PLANI HAZIRLAMAK

|

Fabrikalarımız bir bombardıman altında. Dijitalleşme, Yapay Zeka, Endüstri 4.0, Endüstri 5.0 başlıkları altında durmadan mesajlar alıyoruz. İşlerimiz ve dertlerimiz zaten yoğun iken bir de bu tam anlamadığımız teknolojilerle nasıl uğraşacağız diye içimiz kararıyor.

Aslında oyunun ana yürütme şekli değişmiyor. Teknolojiler değişiyor.

Aslında ana şablon şu:

  • İyi çalışma arkadaşları bul
  • Ana İlkelerini sapta (Kazanmak veya hayatta kalmak için ne yapar ne yapmazsın. Anayasan nedir?)
  • En az 5 yıl sonra Dünya – Ülken – Sektörün vb. nerede olacak. Sen ve şirketin nerede olacaksın. İşin ne olacak – Müşterin / Rakiplerin kim olacak vb.
  • Bugünden o hedefe gitmek için neler yapıyor olacaksın? Kaba plan nedir?
  • Ne yapacaksın iyi ama nasıl yapacaksın? (Süreçler)
  • Bunun 2 yıllık detay planı nedir? (Bütçeler / Yıllık Planlar)
  • Nasıl insanlara ihtiyacın var (Organizasyon, Görev Tanımları)

Akıllı Dijital Hale getirmeniz gereken basit anlamda süreçleriniz

Fabrikamızda Yatay ve Dikey Süreçlerimizi Akıllı Dijital Hale getirmemiz gerekiyor. Yatay Süreçlerimiz Tedarikçilerimiz – Biz – Müşterilerimiz – Lojistik firmalarımızla olanlar. Dikey Süreçler ise Muhasebe – Finans – Satış – Satınalma – Genel Üretim gibi iç süreçlerimiz. Fabrikalarda bir de Operasyonel Üretim Yönetimi (MOM) dediğimiz alana yönelik süreçlerimiz var. Tasarım (Ürün, Fabrika, Hat, PLM (Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi) vb.) – Planlama (MPS (Ana Üretim Çizelgeleme), MRP (Malzeme Tedarik Planlama), MRPII (Üretim Kaynakları Planlama), FCP (Solu Kapasite Çizelgeleme, Kanban PLanlama) – Üretim (MES (Üretim Uygulama Sistemleri), Kalite, Bakım, SPC (İstatistiksel Proses Kontrol)) – Malzeme Yönetimi (Depo, İzlenebilirlik vb.)

Bu konuda öğrenmeniz gereken teknolojiler ise (Sadece şu ankiler – bunlara sürekli yeni teknolojiler eklenecek): Yapay Zeka, Bulut, Büyük Veri, Eklemeli Üretim, Otonom Akıllı Robotlar, RPA (Yazılım Robotları), Iot, Mobil, Simülasyon, Artırılmış Gerçeklik, Sanal Gerçeklik.

Kurgulanacak oyun, Hangi süreçlerimi, hangi teknolojiler kullanarak daha verimli daha etkin hale getiririm.

Tabi ki üretimde hala oyun ya hiç kimsenin yapamadığı ürün/hizmeti herkesten önce pazara sür veya var olan ürün/hizmet süreçlerini iyileştir/mükemmelleştir.

Ya bu konuları bilen insanlar istihdam edeceksiniz, ya da kitap okuyacak, eğitimlere katılacak ve danışmanlık hizmetleri alacaksınız.

Ayrıca bir sürü proje yapmak zorunda kalacağınız için firmanızı aynı anda birden fazla proje yapabilir hale getirmeniz. Belki bunun için firma içinde bir Proje Ofisi oluşturmanız.

Bu teknolojileri kullanarak bu süreçlerinizde nasıl iyileştirmeler yapabileceğinize dair proje fikirleri oluşturun. Bunu basit anlamda bir Excel tablosunda bile yapabilirsiniz. Daha sonra bu iyileşmenin size kazandıracağı parasal değeri, harcamanız gereken parayı ve bu projenin kaç adam/Gün süreceğini yazın. Sonra da en basit anlamda En düşük yatırımla, en büyük geliri en kısa sürede yaparım analizi yapın. En yüksek puanı alan projeden başlayın.