Bir Üretim Takip ve Kontrol Sistemine (MES) ihtiyacınız olduğunu nasıl anlarsınız ve doğru implementasyonu nasıl uygularsınız?

|

Ahmet Cengiz Uçar
2Pro Danışmanlık –
[email protected]

Şubat 2022

Günümüzde birçok şirket, üretim sürecindeki sistematik ihtiyaçlarını en iyi şekilde nasıl giderecekleri konusunda ciddi mücadele etmektedir. Örneğin, çoğu şirket, finans sürecini yönetmek için bir ERP sistemine sahiptir ve bu şirketler aynı zamanda üretim sürecini desteklemek için bu ERP sistemini kullanır, ancak çoğu ERP sistemi, üretimi takip ve kontrol etmek için minimum gereklilikleri bile sağlayamaz.

Peki problem nedir?

Pek çok şirket, üretimde neler olduğunu bilmek ve üretimi daha iyi izlemek ve yönetmek için bir sisteme ihtiyaç duyar, peki bir sisteme (MES) ihtiyacınız olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Aşağıdaki sorulardan herhangi birine "Evet" yanıtı veriyorsanız, rekabet gücünüzün devam etmesi için kesinlikle bir Üretim Takip ve Kontrol Sistemine (MES) ihtiyacınız vardır.

  1. Gerçek zamanlı olarak hangi siparişler üzerinde çalışıldığını bilmeniz gerekiyor mu?
  2. Bu siparişlerin durumunu gerçek zamanlı olarak bilmeniz gerekiyor mu?
  3. Her siparişte kimin ve nerede çalıştığını bilmeniz gerekiyor mu?
  4. Belirli bir siparişi işleme koymanın ne kadar sürdüğünü bilmeniz gerekiyor mu?
  5. Bu siparişin kalitesini gerçek veya yakın zamanlı olarak bilmeniz gerekiyor mu?
  6. Belirli bir ürüne hangi bileşen parçalarının girdiğini bilmeniz gerekiyor mu?
  7. Varlıklarınızın kullanılabilirliğini gerçek zamanlı olarak bilmeniz gerekiyor mu?
  8. Gerçek zamanlı olarak plan yapmak için programa uyulup uyulmadığını bilmeniz gerekiyor mu?

Sahada neler olup bittiğine dair gerçek zamanlı veya yakın zamanlı görünürlükten faydalanacaksanız, o zaman bir Üretim Takip ve Kontrol Sistemi (MES) kullanmanız gerekir.

Üretim Takip ve Kontrol Sistemi (MES) implementasyonunun yolu ise, operasyonunuzun özel ihtiyaçlarını açıkça anlamaktan geçer. Tecrübelerimize göre, bu yolculukta en başarılı olan şirketler aşağıdaki adımları atmaktadır:

  1. Mevcut süreçleri bilen ve mevcut sistemin sorunlu noktalarını veya zayıf yönlerini anlayan hem operasyonları hem de BT çalışanlarını içeren bir ekip oluşturulması
  2. Mevcut “olduğu gibi” sürecin olabildiğince ayrıntılı olarak anlaşılması
  3. Tüm entegrasyon noktalarının ve bağlantılarının tanımlanması
  4. Entegrasyon noktalarının her birinin sahiplerinin ve sorumlularının belirlenmesi
  5. Desteklenen mevcut işlevselliğin anlaşılması
  6. Bilinen tüm sorunlu noktaların tanımlanması (Görünürlük eksikliği, entegrasyonun yapılamaması, vb.)

İhtiyacınız olan bu işlevleri tamamladığınızda, MES implementasyonuna hazırsınız demektir. Sonuç olarak, kullanacağınız üretim takip ve kontrol sisteminizin (MES) neyi desteklediğini anlamanız gerekmektedir.

Bu adımları kendiniz yapabilir veya Üretim Kontrol ve Takip Sistemi (MES) gibi operasyonel teknolojide uzmanlaşmış olan bir firmayla ortak bir çalışmayla gerçekleştirebilirsiniz.

 İhtiyacınıza uygun bir Üretim Takip ve Kontrol Sistemi (MES), ihtiyaçlarınızı net bir şekilde belirlemekten ve bunların işiniz üzerindeki etkisini anlamaktan geçer.