Dijital Akıllı Vizyon

|

Hasan Kemahlı
Projesis Üretim Yazılımları
[email protected]
Kasım 2021

Benim yorumuma göre Vizyon geleceği tahmin etme yeteneğidir. En az 4 yıl sonra Dünyanın, Faaliyet göstermeyi düşündüğümüz Kıtaların, Ülkelerin, Sektörlerin, Müşterilerimizin, Rakiplerimizin ne olacağını tahmin edebilmek.

Bu tahmini yapabilmek için en azından ekonomi, teknoloji ve siyaset bilgisine ihtiyacımız var.

Bu tahmin kolay bir şey mi? Tabi ki hayır. Özellikle bunun için geniş kadrolarınız yoksa çok zor olabilir. Ama yapmadan şirketlerimizi yönetebilir miyiz? Tabi ki hayır.

Eski eğitim aldığım Profesörlerimizden biri şöyle demişti “Çocuklar biz size bir teknenin yelkenlerini nasıl efektif kullanacağınızı, motorlarınızı nasıl verimli kullanacağınızı vb. öğretiyoruz. Ama asıl önemli olan rotanızı karşınızda bulunan kayalıklara mı? yoksa palmiyeli güzel adaya mı? çevireceğinizdir. Kayalıklara gidiyorsanız bırakın motorunuz çalışmasın yelkenleriniz dolmasın”

Burada ekonomi ve siyaset konusunu yazmayacağım. Bunları size bırakıyorum.

Şu an dikkat etmemiz, öğrenmemiz ve işimizin geleceğini nasıl değiştirebileceğini tahmin etmemiz gereken teknolojilerin başlıcaları şöyle.

Bunların başına Yapay Zeka yazmayacağım. Çünkü düşünceme göre bütün aşağıdaki sistemlerin yapay zekaya sahip olmaları, insan gibi davranmaları, otonom olmaları olmazsa olmaz özellikler.

  1. IoT ve 5G teknolojileri
  2. Sensörler ve nesnelere gömülü bilgisayarlar
  3. Bulut Teknolojileri
  4. Big Data
  5. Robotlar (Mekanik – Elektronik – Yazılım)
  6. AR ve VR teknolojileri
  7. 3D Printerlar
  8. Simülasyon (Ürün – Hat – Fabrika)
  9. MOM (Operasyonel Üretim Yönetimi)
  10. AGV (Otonom akıllı taşıyıcılar)

Dünyanın Ekonomik ve Siyasi olarak nereye gittiğini tahmin ettikten sonra yukarıdaki teknolojileri öğrenerek bunların bizim kendi işimizde ne gibi değişimlere yol açacağını, fabrikamız için ne gibi fırsatlar ve tehditler oluşturacağını tahmin etmek zorundayız.

Bir konuyu öğrenmek için klasik Kitap okumak, Eğitime katılmak, Danışmanlık almak, Bu işi bilen kişileri işe almak gibi bir sıralaması vardır. Adım adım bütçesi büyüyen yöntemler.

Ama en önemlisi bu farkındalığa sahip olmaktır. Her şey bu farkındalığa sahip olup harekete geçmekle başlar.

Bu yolda mükemmel olmanız gerekmez. Rekabette en önemli olan konu rekabet ettiğiniz rakiplerinizden iyi olmaktır.