Üretim Yönetim ve Takip Sisteminin (MES) Faydaları

|

Ahmet Cengiz Uçar
[email protected]
2Pro Danışmanlık
Kasım 2021

Üretim yönetim ve takip sistemleri (MES), hammaddelerin bitmiş ürünlere dönüşümünü izlemek ve belgelemek için üretimde kullanılan bilgisayar destekli sistemlerdir.

MES, üretim müdürlerinin üretim çıktılarını iyileştirmek için sahadaki mevcut koşulların nasıl optimize edilebileceğini anlamalarına yardımcı bilgiler sağlar. MES, üretim sürecinin birden çok öğesinin (hammadde, personel, makine ve bakım) kontrolünü sağlamak için gerçek zamanlı olarak çalışır. Robotlardan, makine ve çalışanlardan en güncel verileri alarak tüm üretim bilgilerini gerçek zamanlı olarak takip eder.

Üretim yönetim ve takip sistemleri eskiden bağımsız sistemler olarak çalışsa da, artık kurumsal kaynak planlama (ERP) yazılım paketleriyle entegre olarak çalışmaktadır. Bir MES'i ERP yazılımıyla entegre ederek, fabrika yöneticileri kaliteli ürünlerin zamanında ve uygun maliyetli bir şekilde teslim edilmesini sağlama konusunda proaktif davranabilirler.

Bir üretim yönetim ve takip sisteminin amacı, üretkenliği artırmak ve bir siparişin üretilmesi için toplam süre olan temin süresini azaltmaktır. Günümüzde üreticiler, değer zincirleri boyunca iş süreçlerinin performansını artırarak ve süreçleri otomatikleştirerek, yürüterek ve yöneterek operasyonlarını dönüştürmelidir. Bu da fabrikaların ve operasyonların fiziksel olarak nerede konumlandığına bakılmaksızın, tedarik zinciri, üretim, bakım, lojistik, kalite ve işçilik operasyonlarını kapsayan süreçlerin uçtan uca entegrasyonu anlamına gelir.

Tüm bunlara sahip olmak için;

  1. Çift yönlü (yönetimden sahaya, sahadan yönetime) bağlantı ve kontrol sağlamak için bir MES çözümü temin edin.
  2. PLC entegrasyonu ve otomasyon ile sahadaki makinelerle iletişim kurun.
  3. Kalite sistemleri ve izlenebilirlik için MES sistemine girdiği andan kapıdan çıktığı ana kadar uçtan uca görünürlük ile envanteri izleyin.
  4. Gerçek zamanlı kullanılabilirlik, performans ve kalite verilerini gösteren bir kokpit ekranı ile değişikliklere daha hızlı yanıt verin.
  5. Artan üretkenlik ve kalite için iş talimatlarını ve kontrol listelerini doğrudan makinelerin başında konumlandırın. İstatistiksel Proses Kontrol (SPC) ile sürekli iyileştirme sağlayın.
  6. Kalite Yönetim Sistemi için gerekli belgeleri temin etmek ve bu sistemlerin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla süreç içi kontrol planlarını kullanın.