Dijitalleşme ile Fabrikalarda Verimlilik ve Karlılık Nasıl Arttırılır?

|

Trio Mobil

Aralık 2021

Artan maliyetler ve değişken piyasa koşulları nedeniyle, üretim sektöründe iş sürekliliği, karlılık ve verimlilik her zamankinden daha büyük önem kazandı. İşletmelerde insan hataları ya da makine arızalarından kaynaklı olarak üretimin durmasını ve operasyonların sekteye uğramasını önlemek için teknolojinin operasyonlara hızlı bir şekilde entegre edilmesi bir gereklilik haline geldi. Tüm bu risklere ve verimlilik fırsatlarına çözüm olarak sunulan teknolojilerin fabrikalara entegre edilmesiyle Akıllı Fabrika adı verilen kavram ortaya çıkmış, işletmelere öngörülebilir ve yönetilebilir sistemler ile operasyonlarını yönetme imkanı sağlamıştır. Akıllı Fabrikalar; makine ve ekipmanların, IoT, yapay zekâ ve bulut sistemleri gibi teknolojiler yardımıyla otomatize edilmesiyle dijitalleşmiş ve bağlantılı bir işletme ortamı olarak tanımlanmaktadır. Teknoloji ile geliştirilen yazılımlar ve donanımlar sayesinde dijitalleşen fabrikada, üretimin anlık olarak takip edilebilir, gerekli anlarda uzaktan müdahale edilebilir ve geriye dönük olarak belli parametreler izlenebilir. Böylece verimliliğin ve karlılığın artması sağlanır.

Akıllı Fabrikalarda Dijitalleşen Operasyonlar

Dijital teknolojileri, iş süreçlerine dâhil eden akıllı fabrikalarda hız, verimlilik ve karlılık gibi birçok açıdan süreçlerin çok daha verimli bir şekilde yönetildiği görülmektedir.

Akıllı fabrikalarda; üretim, üretilen ürünlerin sayısı, makinelerin arıza durumları, üretim bandının durumu  gibi kritik değerler anlık olarak izlenebilir, geriye dönük raporlama ve ileriye dönük tahminleme yapılabilir.

Dijital sistemler sayesinde akıllı fabrikalarda, operasyonların daha kontrollü, verimli ve tasarruflu yönetilmesi sağlanır. Forklift takibinden enerji izlemeye, çalışan verimlilik takibinden makine verimliliğine, sosyal mesafe kontrolünden soğuk zincir yönetimine kadar farklı modüller tek bir altyapı ve panel ile yönetilebilir.

  • Forklift güvenlik sistemi ile işletmelerde forkliftlerin ve personellerin güvenliği en üst seviyeye çıkarılabilir, verimlilik arttırılabilir. Forkliftlerin açık ve kapalı alanlarda çok yüksek hassasiyetle konum takibi yapılarak, kaza ve çarpışmalar önlenir.
  • Enerji izleme çözümü ile elektrik faturalarının kontrolü sağlanır, fatura hata oranı azaltılır.

Anlık elektrik tüketimi, aktif/reaktif güç tüketimi, ölçülmesini ve optimize edilmesi sağlanır. Enerji kalitesinin anlık takibi yapılarak, ani voltaj düşmesi/yüksek voltaj durumlarında alarm üretilmesi sağlanır, iş güvenliği için kritik arıza ve riskler önlenir.

  • Çalışan verimlilik takibi ile işletmelerde personelin anlık konumunun belirlenip, çalışan verimliliğinin ölçülür ve iş güvenliği sağlanır. Personelin hangi birimde, ne kadar süre geçirdiği gözlemlenir ve hareketsiz kalan personeller tespit edilip, güvenlik amacıyla opsiyonel olarak sesli uyarı yapılabilir.
  • Makine verimlilik takibi ile işletmelerdeki makineler 7/24 izlenerek kritik parametrelerin ölçülmesi sağlanır, verimlilik artırılır. Makinelerin ne kadar süre çalıştığının ve verimli geçen süre bilgisinin raporlanmasını sağlanır. Makinelerin belirli bir süre kullanılmaması durumunda alarm üreterek operatör kaynaklı iş kayıplarının önüne geçilmesi sağlanır.
  • Soğuk zincir yönetimindeki kablosuz sensörler ve uçtan uca entegre bir sistem ile; fabrikadaki üretim aşamasını, lojistik sürecini, soğuk hava depolarını ve nihai satış noktasını kapsayacak şekilde ürünün ihtiyacı olan soğuk zincir yönetiminin devamlılığı sağlanır.
  • Sosyal mesafe kontrolü ile de çalışanlar anlık olarak takip edilerek, gerçek zamanlı sosyal mesafe kontrolü yapılabilir. Gerçek zamanlı çalışan uyarı sistemleri ile anında müdahale imkânı sunulup, olası sorunların önlenmesi sağlanır.

Son teknolojiler ile geliştirilmiş Trio Mobil IoT Platformu, işletmenizde iş güvenliğinden enerji tüketimine, üretim performansından iş gücü verimliliğine kadar tüm operasyonel süreçlerinizle ilgili öngörülere ulaşmanızı olanak tanır.  Trio Mobil IoT platformu ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak için sayfamızı ziyaret edebilir, bizimle iletişime geçebilirsiniz.